Jak aplikować o pracę w nowej zelandii

 

Wyjazd do najodleglejszego kraju na świecie wymaga dużej odwagi i samozaparcia. Nowa Zelandia, jak każdy kraj na świecie, ma pewne wymogi, co do których każdy kandydat liczący na stałe zatrudnienie musi spełnić.

 

Postaw na język

Podstawowym wymogiem dla starających się o pobyt stały w Nowej Zelandii jest nienaganna znajomość języka angielskiego.

Na pierwszym etapie należy wypełnić formularz EOI (Expression of Interest), w którym w języku angielskim należy opisać własne umiejęi)tności, doświadczeni, rodzinę itd.

Każdy formularz jest oceniany w systemie punktowym. Aby móc ubiegać się o wizę, potrzebne jest przynajmniej 100 punktów. Z osób spełniające te kryterium co dwa tygodnie losowane są osoby, które zostaną poproszone o aplikację. W przypadku uzyskania 140 punktów, prośbę otrzymuje się niezwłocznie.

Po zaakceptowaniu formularza będzie można złożyć podanie o wizę.

 

Architect with flag on background - New Zealand

Wymagane dokumenty

Aby móc ubiegać się o pozwolenie na pracę w Nowej Zelandii, konieczne będzie złożenie stosownej aplikacji w urzędzie.

Do aplikacji należy dołączyć oryginał zaświadczenia o niekaralności, nie starsze jednak niż 6 miesięcy. Koniecznie należy uzupełnić wniosek o zaświadczenie lekarskie z prześwietleniem rentgenowskim o przeciwskazaniach zdrowotnych. Oraz umową o prace lub zaświadczenie o planowanym zatrudnieniu wydanym poprzez pracodawcę (jednak nie jest to kryterium wymagane bezwzględnie)

W ambasadzie należy dokonać opłaty za wizę, która wynosi co najmniej  325 zł.,, w zależności od dokumentu.

Zobacz również  Jak organizuje się duże transporty?

Wniosek o wizę może zostać odrzucony lub rozpatrzony pozytywnie. Jest także możliwość otrzymania „work to residence visa”. Dawana jedynie osobom bardzo pożądanym na tamtejszym runku pracy, jednak nie mające aktualnie zapewnienia zatrudnienia. Trzeba jednak pamiętać, że przypadku nieznalezienia pracy w ciągi 9 miesięcy dla wiz WtR oraz 3 miesiące dla pozostałych osób trzeba będzie wrócić do kraju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *