Jak przygotować kleik ryżowy dla niemowląt?

dziecko z matką

Rozszerzanie diety maluszka należy zacząć od delikatnych i lekkostrawnych posiłków, tak aby stopniowo przygotowywać do wytężonej pracy nie do końca jeszcze dojrzały układ pokarmowy. Jednym z pierwszych dań jakie mają okazję próbować niemowlęta jest kleik ryżowy. Lekkostrawny, odżywczy i pozbawiony charakterystycznego smaku i zapachu jest doskonałym pierwszym posiłkiem po odstawieniu mleka z piersi czy butelki. Co więcej, kleik ryżowy to świetne remedium na wszelkie zatrucia pokarmowe, z powodzeniem jest więc stosowany zarówno u starszych dzieci jak i dorosłych. Dużą zaletą kleiku ryżowego jest to, że nie zawiera on glutenu, na który obecnie jest uczulonych bardzo dużo maluchów.
Na półkach sklepowych znajdziemy wiele różnych rodzajów kleików ryżowych. Są te z dodatkami warzyw czy owoców oraz te bez żadnych dodatków. Niestety większość z tych produktów, choć sprawdzona i bezpieczna dla naszych pociech, zawiera niepożądane składniki. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie kleiku ryżowego samodzielnie. Zajmie nam to kilkanaście minut i jest niezwykle proste w przygotowaniu.

Jak przygotować kleik ryżowy

Przygotowanie kleiku ryżowego jest niezwykle proste i nie wymaga praktycznie żadnego doświadczenia kulinarnego. Możemy przygotować go zarówno na wodzie jak i mleku, zarówno tym pochodzącym z piersi, jak i tym modyfikowanym. Dla nieco starszych dzieci można uzupełnić kleik o zdrowe owoce sezonowe. Maluszki natomiast powinny spożywać go z butelki. Ma on konsystencję papki, gęstość której regulujemy ilością płynu (mleka lub wody).

Zobacz również  Laktatory. Opinie i recenzje!

Kleik ryżowy to nic innego jak rozgotowany na papkę biały ryż. Zatem gotujemy go znacznie dłużej niż jest to wskazane na opakowaniu, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Ryż musi wchłonąć całą wodę lub mleko i całkowicie się rozgotować. Do kleiku najlepiej użyć ryżu, który nie jest pakowany w foliowe woreczki, lepiej sprawdzą się odmiany ryżu o krótszych ziarnach. Jest on znacznie zdrowszy. Można również przygotować kleik z ryżu brązowego, ale jego czas gotowania jest znacząco wydłużony, dlatego zaleca się, aby namoczyć go wcześniej w wodzie na całą noc.

Jak podawać kleik ryżowy

Jeśli dziecko dopiero rozpoczyna przygodę z rozszerzaniem diety warto podawać kleik bez żadnych dodatków. Stopniowo z czasem można dodać rozgniecionego banana czy starte jabłko w małej ilości, aby przyzwyczaić maluszka do nowych, intensywniejszych smaków. Kleik można podawać w butelce lub za pomocą małej łyżeczki.

Prozdrowotne właściwości kleiku ryżowego

Kleik ryżowy poprzez to, że jest rozgotowaną papką łagodzi podrażnienia przewodu pokarmowego i żołądka w przypadku zatruć pokarmowych, zwłaszcza wymiotów. Dodatkowo wzmacnia wątrobę, trzustkę i żołądek. Dlatego często podaje się go w szpitalach osobom po ciężkich operacjach czy tym, które muszą przestrzegać ścisłej diety. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm, dlatego często jest stosowany w infekcjach wywołanych rotawirusem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *