XXI wiek to czas, w którym większość ludzi jest zabiegana, często nawet nie mając chwili, żeby porządnie zjeść. Dlatego też na półkach sklepowych można znaleźć wiele potraw błyskawicznych, wśród których królują dania w proszku. Lekka, tania i smaczna żywność w proszku jest niezwykle wygodna, pozwalając każdemu z napiętym grafikiem zaspokoić żołądek w kilka minut. W tym artykule postanowiliśmy przedstawić sproszkowane dania, które naszym zdaniem są najlepszymi z powszechnie dostępnych tego typu produktów.
Zupy w proszku idealnym sposobem na obiad
Tym z czego niekiedy korzystają nawet wprawieni kucharze, którym brakuje czasu na przygotowanie dobrego obiadu, są polskie zupy w proszku. Firmy takie jak chociażby Knor i Winiary oferują całą gamę różnych zup, od barszczu, przez żurek, aż po zupę pieczarkową. Większość z nich wystarczy zagotować w wodzie, po czym dodać makaronu lub innych składników i można się cieszyć gotowym posiłkiem. Większość polskich zup w proszku jest produkowana ze stosunkowo zdrowych składników, więc można się nimi żywić regularnie.
Klasyczne zupki chińskie
Wokół chińskich zupek instant krąży wiele legend i opinii, ale nie można zaprzeczyć temu, że da się je znaleźć w praktycznie każdym sklepie spożywczym. Dania te może i nie są zbyt zdrowe, ale nie można też popadać w skrajność odmawiając ich sobie na każdym kroku. Zjedzenie zupki chińskiej raz na kilka dobrych tygodni z pewnością nikomu nie zaszkodzi, a za to pozwoli na zjedzenie taniego, szybkiego i bardzo smacznego posiłku.
Co powiesz na hamburgera?
Szybki posiłek wielu osobom kojarzy się z popularnym jedzeniem typu fast food. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że w niektórych sklepach dostępne są burgery w proszku, a dokładniej burgery wegetariańskie. Firma Soligrano wypuściła na rynek ten produkt w wielu wersjach smakowych, dzięki czemu każdy dopasuje go do swojego gustu. Wszystko co trzeba zrobić to zalać zawartość opakowania gorącą wodą, a po 15 minutach uformować z masy pożądany kształt i usmażyć na patelni. Burgery nie mają w sobie sztucznych dodatków, więc mogą posłużyć jako zdrowy i syty obiad dla każdego.
Bardziej rozmaite dania w proszku
Oczywiście popularność dań w proszku skutkuje powstawaniem wielu producentów rywalizujących ze sobą o klienta, a co za tym idzie, pojawianiem się na półkach sklepowych wielu atrakcyjnych produktów. Obecnie w ofercie supermarketów znajdują się takie potrawy w proszku jak gulasze, purée ziemniaczane, spaghetti bolognese, polskie gołąbki oraz wiele innych smacznych dań. Na dodatek z roku na rok da się zauważyć coraz to nowsze produkty z tej kategorii.
Zdrowe dania w proszku marki Huel
Na wyróżnienie zasługują dania w proszku https://e-spar.com.pl/towar/knorr-danie-puree-boczek-z-cebulka-51-g/290218 produkowane przez firmę Huel. Są one nie tylko bardzo tanie i łatwe w przygotowaniu, ale również mają w sobie wiele składników odżywczych. Dzięki temu można je jeść praktycznie codziennie, oszczędzając przy tym nawet kilka godzin tygodniowo. Warto podkreślić, że produkty Huel są produktami wegańskimi, przez co każdy może sobie pozwolić na ich spożywanie.
Najnowsze komentarze